Voor het eerst sinds 2010 is het aantal bierbrouwerijen in Nederland afgenomen. In 2024 waren er 740 brouwerijen actief, een daling van 40 ten opzichte van het jaar ervoor.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn vooral kleinere brouwerijen gestopt door de sterk gestegen kosten, waardoor de productie niet langer rendabel was.

Groeispurt van kleine brouwers stagneert

In de afgelopen vijftien jaar kende Nederland een explosieve groei van kleine brouwerijen. Waar er in 2010 nog slechts 75 bierbrouwers waren, groeide dat aantal vooral door de opkomst van kleinschalige ondernemingen. Sindsdien kwamen er 380 eenmansbrouwerijen bij, naast 160 brouwerijen met twee personen en 75 bedrijven met drie tot vijf medewerkers.

Toch blijkt uit CBS-cijfers dat de financiële druk op de sector steeds groter is geworden. Tussen 2016 en 2022 steeg de omzet van bierbrouwers met slechts 8 procent, terwijl de bedrijfskosten in dezelfde periode met 26 procent toenamen. Dit heeft er mede toe geleid dat verschillende kleine brouwers de deuren moesten sluiten.

Noord-Brabant koploper in aantal brouwerijen

Met 160 vestigingen blijft Noord-Brabant de provincie met de meeste bierbrouwers, gevolgd door Noord-Holland (145), Zuid-Holland (110) en Gelderland (95).

De minste brouwerijen zijn te vinden in Flevoland, Groningen en Zeeland. Ondanks de afname blijft Nederland een land met een grote diversiteit aan lokale en ambachtelijke brouwerijen.

De afname van het aantal brouwers is voor Nederlandse Brouwers geen verrassing. Volgens de brancheclub telt Nederland per hoofd van de bevolking meer brouwerijen dan traditionele bierlanden als Duitsland en België. "Maar als brouwerijen moeten sluiten, omdat zij het financieel niet kunnen bolwerken door te hoge kosten en de sterk gestegen belastingen is dat heel triest. Dat is geen goede ontwikkeling", reageert de organisatie. Nederlandse Brouwers bevestigt dat vooral de kleine brouwerijen het moeilijk hebben.

LEES OOK: Deze 10 sectoren zijn de sterkste groeiers in het MKB